fbpx
Connect with us

Studimi shokues: Dikur, ndryshimi i klimës zhduku disa specie njerëzore/ Mund të ndodhë sërish!

tjera

Studimi shokues: Dikur, ndryshimi i klimës zhduku disa specie njerëzore/ Mund të ndodhë sërish!

Njerëzit modernë, të njohur shkencërisht si homosapienët nuk janë specia e vetme njerëzore që ka jetuar në planet. Sipas ekspertëve mund të jenë të paktën gjashtë specie njerëzore që kanë jetuar në Tokë gati tre milionë vjet më parë.

Deri më tani, shkencëtarët kanë propozuar teori të ndryshme për të shpjeguar arsyen e zhdukjes së tyre nga Toka dhe një raport i ri studimi, i botuar në revistën “One Earth” ka sugjeruar që ndryshimi i klimës luajti një rol vendimtar në formësimin e historisë evolucionare të llojeve njerëzore.

Ekipi hulumtues i udhëhequr nga profesor Pasquale Raia i Universita di Napoli Federico II në Napoli, Itali sugjeroi që homosapienët më në fund u shfaqën si e vetmja specie njerëzore që i mbijetoi ndryshimit të klimës. Për të arritur këtë përfundim, studiuesit kryen simulime klimatike nga pesë milionë vjetët e kaluara dhe ekzaminuan të dhëna nga 2,750 të dhëna arkeologjike.

Në raportin e tyre, studiuesit vunë në dukje se hominins, një specie njerëzore që jetonte në Afrikë rreth tre milionë vjet më parë u zhduk para 10,000 vjetësh, dhe shkencëtarët besojnë se kjo mund të jetë për shkak të ndikimeve negative të ndryshimit të klimës.

“Gjetjet tona tregojnë se përkundër inovacioneve teknologjike duke përfshirë përdorimin e zjarrit dhe mjeteve të rafinuara prej guri, rrjetet komplekse sociale dhe – në rastin e Neandertalëve – madje edhe prodhimi i shtizave të ngjitura, rroba të pajisura dhe një sasi e mirë kulturore dhe gjenetike e shkëmbyer me Homo sapienët, speciet e kaluara Homo nuk mund të mbijetonin nga ndryshimi i madh i klimës. Ata u përpoqën shumë; ata bënë vendet më të ngrohta për t’u arritur kur klima u ftoh, por në fund të ditës, kjo nuk ishte e mjaftueshme “, tha Pasquale.

Studiuesit gjithashtu vunë në dukje se zhdukja e Neandertalëve erdhi gjithashtu për shkak të konkurrencës së ashpër me Homo sapienët.

Që nga gjysma e dytë e shekullit 20, disa shkencëtarë kanë paralajmëruar se ndryshimi i klimës për shkak të aktiviteteve njerëzore në planetin Tokë mund të sjellë kërdi, dhe madje mund ta bëjë planetin të pabanueshëm në të ardhmen.

Pasquale beson se njerëzit modernë duhet të marrin mësime nga e kaluara dhe do të jetë shumë e nevojshme të sigurohet ekzistenca e njerëzve në Tokë, mes shqetësimeve për ndryshimin e klimës.

“Personalisht e marr këtë si një mesazh paralajmërues të rrëmbyeshëm. Ndryshimi i klimës e bëri Homo të prekshëm dhe të pafat në të kaluarën, dhe kjo thjesht mund të ndodhë përsëri,” paralajmëron Pasquale.

Continue Reading
You may also like...

More in tjera

Te fundit

Facebook

Populare

To Top