fbpx
Connect with us

Peshku më helmues në botë mund të mbijetojë 24 orë në tokë

Kuriozitete

Peshku më helmues në botë mund të mbijetojë 24 orë në tokë

Megjithëse joshës dhe qetësues për njerëzit, oqeani mund të jetë një vend shumë i rrezikshëm – një vend ku evolucioni ka përfshirë të gjitha ekzemplarët e tij më të mirë.

Ka peshq që mund të notojnë më shpejt se makinat tona, krijesa më të mëdha se orenditë tona, por edhe krijesa helmi i të cilëve mund të vrasë një të rritur në sekonda.

Peshqit që jetojnë në zonat bregdetare të Indo-Paqësorit, por edhe përgjatë bregdetit të Floridës dhe Karaibeve, janë zyrtarisht krijesat më toksike në det. Është një peshk guri ose Synanceia, i cili është padyshim vdekjeprurës për njerëzit dhe vret me helm jashtëzakonisht të fuqishëm.

Jo vetëm që janë toksik, ata gjithashtu mund të mbijetojnë në tokë.

Këta peshq kanë pendë të mëdha pikante në anën e pasme, dhe ka gjithsej 13 rrasa që përmbajnë helm shumë të fortë. Por, si i njeh njerëzit nga afër? Shkencëtarët shpjegojnë se peshku prej guri ka një nga kamuflazhet më të mira në botë, sipas së cilës u emërua. Ajo nuk sulmon njerëzit, por është pasiv, dhe rreziku lind kur një person shkel mbi të duke menduar se është një shkëmb.

Në fakt, ka pak shanse që një person gjatë kontaktit me këtë lloj peshku të kalojë pa dëmtim, dhe më shpesh ndodh humbja e këmbës. Por nëse një zonë më e madhe është e kontaminuar dhe një sasi më e madhe e kësaj neurotoksine hyn në trupin e njeriut, vdekja pa një antidot do të ndodhë pothuajse menjëherë, shkruan Grunge.

Kontakti me helmin shkakton gjakderdhje, indet ndryshojnë ngjyrën për shkak të mungesës së oksigjenit, dhe më pas vjellje, marramendje, delirium dhe më në fund arrest kardiak. Në kontakt me peshqit prej guri nuk ka përdorim të ilaçit tradicional dhe është një rrugë e sigurt për vdekje. Transporti urgjent për në spital ka shumë të ngjarë. Gjëja interesante është se këta peshq mund të mbijetojnë më shumë se 24 orë në tokë, dhe përdorimi i dytë më i shpeshtë i antidotit të peshkut të gurit në Australi mjafton të tregojnë numrin e incidenteve me këtë krijesë fatale.

Përveç peshqve prej guri, deti ka bollëk në krijesa të tjera helmuese, kështu që ndërsa njerëzit kanë frikë nga peshkaqenë dhe grabitqarët e tjerë, rreziku i vërtetë është më shpesh i panjohur.

More in Kuriozitete

Te fundit

Facebook

Populare

To Top