fbpx
Connect with us

Nuk ka asnjë arsye të mos bëhet koalicioni ndërmjet LVV-së dhe LDK-së

Opinione

Nuk ka asnjë arsye të mos bëhet koalicioni ndërmjet LVV-së dhe LDK-së

Ku janë dallimet midis LVV dhe LDK : Në zgje

Ku janë dallimet midis LVV dhe LDK : Në zgjedhjet e 6 tetorit 2019 u bë një revolucion votues me ç’rast Lëvizja Vetëvendosje ! doli  fitues absolut. Tjetër gjë është që me improvizime të mëvonshme iu morën tre deputetë por se edhe pas kësaj askush nuk mund ta kontestojë fitoren e LVV , pavarësisht nëse pajtoheni apo nuk pajtoheni me partinë e drejtuar nga Albin Kurti. Më heret kam qenë përkrahës i madh i LVV pikërisht sepse ofronte një mundësi për bashkim të trojeve shqiptare dhe bashkim me Shqipërinë që ishte dhe është kërkesa më normale e mundshme për një subjekt politik në Kosovës. Në një kohë LVV ishte opozitë e vetme e sjelljeve kolonialiste që e zbatonin ndërkombëtarët , pa asnjë kundërshtim serioz sikur që me kohë i identifikoi disa çështje dhe probleme me të cilat përballej Kosova . Natyrisht se nuk kishte mundësi t’i pengonte këto procese por se i vonoi e që ishte pozitive. Ka kohë që i kemi ndarë rrugët politike por se kjo nuk nënkupton se LVV nuk duhet të përkrahet nëse punon mirë dhe drejtë për qytetarët dhe vendin . Ka mendime se LVV do të ketë sukses në qeverisje ndërsa që ka mendime se do të bëhet kopje e qeverisjeve të mëparshme . Premtimet janë shumë të mëdha sikur  që edhe pritjet janë ndoshta edhe më të mëdha . Sido që të jetë , ky koalicion midis LVV dhe LDK duhet të përkrahet 100% , deri në kohën kur me veprimet apo mosveprimet do e vënë në dyshim këtë përkrahje. Për herë të parë pas përfundimit të luftës në Kosovë e kemi një situatë ku bërja e koalicionit më shumë është çështje teknike aq më parë që për koalicionin LVV – LDK po flitet me vite , sikur tregimet e 1001 netëve. Dikush po e quan koalicion të shpresës , koalicion të besës, koalicion të ndryshimeve apo koalicioin të rendit dhe të zbatimit të ligjit. Për rrethana aktuale duket më shumë utopike se që mund të realizohen këto premtime ! Po shkojmë radhazi :

 1. Faktori
  ndërkombëtar : Faktori ndërkombëtar që vranë dhe nuk kthjellë në Kosovë , më
  heret e përjashtonte LVV nga çdo kombinim të përfshirjes në pushtet duke bërë
  presion te subjektet politike të mos bëjnë koalicion me këtë parti. Edhe
  takimet me këtë parti që e konsideronin si ekstremiste dhe pengues për
  realizimin e projekteve politike ishin të nivelit tretësorë apo edhe më të
  ulëta. Tash , po ky faktor ndërkombëtar po bënë presion që të bëhet koalicion
  vetëm midis LVV dhe LDK-së duke e injoruar krejtësisht krahun e luftës duke ia
  vënë pas një gjykatë raciste siç është kjo Gjykata Speciale.
 2. Faktori
  ndërkombëtar po tregohet shumë pragmatike por aspak praktike duke e përjashtuar
  , penalizuar dhe kriminalizuar krahun e luftës i cili nuk është se nuk ka faje
  por se nuk mund ta bartë kryqin e përgjegjësisë për të gjitha të këqijat dhe
  dështimet në Kosovë.
 3. Faktori
  ndërkombëtar ka mungesë të skajshme të ndjesisë për viktimat shqiptare për
  faktin se kërkon përgjegjësi dhe drejtësi vetëm për viktimat e pakicave mos të
  them të viktimave serbe që është në kundërshtim të plotë me Deklaratën
  Universale për të Drejtat e Njeriut e Kombeve të Bashkuara që e promovon dhe
  sanksionon parimin e universalitetit në fushën e të drejtave të njeriut.
 4. Dallimet
  politike dhe ideologjike midis LVV dhe LDK janë të mëdha prandaj edhe mund ta
  prodhojnë një program qeverisës të pazbatueshëm.
 5. E
  kaluara e atyre që janë në kyre të LDK -së dhe LVV –së është diametralisht
  dalluese dhe konfrontuese prandaj po ka vështirësi.
 6. Partnerët
  e ardhshëm qeverisës nuk e kanë asnjë pengesë nga opozita , qoftë për formimin
  e institucioneve apo funksionalizimin e tyre , përkundrazi po inkurajohen që të
  funksionalizojnë këto institucione sa më parë të jetë e mundshme.
 7. Partitë
  opozitare , PDK dhe AAK janë treguar shumë praktike dhe të drejta duke pranuar
  rezultatin e zgjedhjeve dhe duke u deklaruar si opozitë konstruktive sikur edhe
  duke mos pranuar në asnjë mënyrë apo formë të bëhen pjesë e pushtetit. Nisma
  për Kosovën , që në fillim ka treguar vullnet dhe gatishmëri të bëhet pjesë e
  pushtetit duke deklaruar se : “ pa ta nuk mund të formohet qeveria …. “ e që
  paraqet njëfarë kërcënimi.
 8. LDK ,
  që në fillim ishte deklaruar se është për bashkqeverisje me LVV dhe se nuk do
  të ketë problem në disajnimin e qeverisë. Mendoj se këtë e deklaruar para
  zgjedhjeve duke qenë e sigurt se do të dali fituese aq më parë që sondazhet e
  varura dhe të pavarura e nxirrni si fitues të zgjedhjeve . Kjo ishte edhe
  arsyeja kryesore pse nuk bënë koalicion parazgjedhorë .
 9. Përkundër
  deklarimeve se duan të qeverisin bashkë me LVV e që është një deklaratë për
  përdorim të jashtëm dhe maskim i një përmbajtjeje tjetër , një pjesë e madhe e
  lidershipit të moçëm të LDK –së tmerrohet me faktin që do të jenë nën urdhërat
  e Albin Kurtit dhe të tillë ka edhe në mesin e “ jeni skifterëve “ të LDK-së që
  duan ta marrin partinë , pa derdhur asnjë pikë djerse e lëre më gjaku siç e
  kanë pësuar disa udhëheqës të LDK-së që po e kundërshtojnë margjinalizimin e
  tyre.
 10. Realisht
  , në rrethanat aktuale shantazhimi dhe kushtëzimi po e zëvendësojnë parimin e
  partneritetit prandaj ka filluar të zbehen shpresat për ndryshime. Nuk ka
  logjikë e as standard demokratik ta luftoni kapjen apo të bëni përpjekje për
  çkapje nëse vet angazhoheni për rikapje , duke e injoruar çkapjen. Kushtëzimi
  nga LDK për postin e presidentit që të përfshihet në marrëveshje është
  përpjekje flagrante për kapje sepse doni , në mënyrë kundërkushtetuese ta kapni
  postin e presidentit e që nuk ndodhë në asnjë vend demokratik në botë. Nëse LVV
  i nënshtrohet këtij kushtëzimi apo pranon të diskutojë për këtë post , atëherë
  edhe LVV do të jetë kapëse e pushtetit apo pjesëmarrëse në shkelje të
  Kushtetutës . Shpresoj se LVV nuk do ta bëjë këtë .
 11. Nuk e
  kuptoj pse LDK-së apo LVV –ë do të duhej , sipas një automatizmi t’i takojë
  posti i presidentit prandaj duhet të përjashtohet çdo bisedë për postin e
  presidentit.
 12. Edhe
  nëse arrihet një pajtim eventual midis partnerëve për postin e presidentit ,
  askush nuk mund të garantojë se në vitin 2021 të gjithë deputetët e LVV do të
  votojnë për kandidatin  e LDK-së( Isa
  Mustafa ) për president. Edhe me rastin e Hashim Thaçit , ndonëse ishte një
  marrëveshje , nuk votuan të gjithë deputetët e LDK-së për Hashim Thaçin ,
  president i Kosovës !

Pse LDK-ë po këmbëngul për
postin e presidentit
:
Posti i presidentit në Kosovë nuk është thjesht përfaqësues dhe protokolar , ka
më shumë kompetenca se që e parasheh Kushtetuta. U përmenden disa emra që
qarkulluan në rrjetet sociale e që u demantuan menjëherë. Duket se ky post
është i rezervuar për Isa Mustafën , pa asnjë dyshim ndonëse emri po mbahet
sekret. Doli një propozim që , si kompromis të jetë emri i Vjosa Osmanit e që
do të ishte vetëm vulosje e kapjes së shtetit dhe pushtetit . Vjosa Osmani
është e LDK-së dhe nëse LVV është parimore nuk duhet ta pranojë asnjë kandidat
partiak apo duhet të pezullojë çdo bisedim për postin e presidentit , deri në
momentin kur të vjen koha të zgjidhet presidenti. As në monarkitë më stabile
apo diktaturat më të egra nuk ka garancion se dikush do të zgjidhet në atë post
kur ai dëshiron apo kur e pëlqen partia ! Presidenti i Kosovës duhet të
zgjidhet nga Populli , me votë të drejtpërdrejtë e jo me pazare politike .
Pikërisht kjo mënyrë e të zgjedhurit të presidentit kanë instaluar në këtë post
persona krejtësisht jokompetent , analfabetë politikë , zvarranikë dhe , madje
edhe të tillë që kanë punuar kundër intereseve të qytetarëve dhe të vendit .
Kanë qenë marioneta të vendosura , që , më shumë na kanë turpëruar dhe dëmtuar
, se që na kanë përfaqësuar.

Në anën tjetër , nëse LVV e pranon kapjen përmes rezervimit të postit të
presidentit për LDK , LVV apo ndonjë kandidati tjetër , kushdo qoftë ai ,
humbëse më e madhe do të jetë pikërisht LVV. Pse ?

Nëse LDK e merr postin e Ministrisë së Punëve të Brendshme kurse LVV ate të
Ministrisë së Drejtësisë dhe nëse rezervohet posti i presidentit për LDK-ë ,
LVV do të jetë humbëse e madhe dhe reformat në fushën e drejtësisë do t’i
ngjajnë një karikature . Presidenti i Kosovës ka aksione 50% në AKI dhe shefin
e AKI –së , 50% aksione në Rrahman Ramën si komandant i FSK-së , 100% aksione
në Prokurorin e Shtetit dhe prokurorët specialë dhe jospecialë , është
përcaktues për dekretimin e gjykatësve dhe kreun e Gjykatës Kushtetuese , ka
ndikim , së paku 50% në emërimin e stafit diplomatik në Ministrinë e Punëve të
Jashtme atëherë Ministrai e Drejtësisë do të shndërrohej në letër pa vlerë dhe
çdo reformë do të varej nga të tjerët.

Me Kushtetutë , edhe posti i kryetarit të Kuvendit i takon partisë fituese
, LVV prandaj LDK duhet ta pranojë si vullnet të mirë nga ana e LVV që po ua
dhuron këtë post.

Ndarja e posteve qeveritare 50 % me 50 % është veprim shumë korrekt i LVV
dhe LDK duhet të jetë mirënjohëse sepse nuk i ka fituar zgjedhjet . Sipas
standardit demokratik , fituesi i zgjedhjeve i përcakton kushtet kurse sipas
parimit të shantazhimit dhe kushtëzimit ai që ta : “ zë bishtin me derë i përcakton
rregullat dhe kushtet “. Në këtë mënyrë po vepron LDK që nga viti 2005 kur
vazhdimisht ishte humbëse e zgjedhjeve por asnjëherë nuk mbeti pa pushtet dhe
ka qenë pjesë aktive e kapjes së pushtetit dhe dhunimit të shtetit , herë me
PDK e herë me AAK.

Tash , është shumë e pandershme dhe moralisht e paapranueshme që
partneritetin ta zëvendësoni  me
kushtëzim se : “ nëse nuk bëjmë marrëveshje si duam ne , kalojmë në opozitë
…” apo se LVV ka detyrim të formojë institucionet duke ua pamundësuar këtë
skajshmërisht pandershëm me kushtëzime . Në rastin konkret , shumë më korrekte
po tregohen partitë opozitare që po kërkojnë formimin e institucioneve , pa e
kushtëzuar me asgjë , se LDK , e rënë në dashuri kokë e këmbë me veten e saj dhe
duke jetuar nga e kaluara përkatësisht duke e keqpërdorur edhe personalitetin
dhe varrin e Ibrahim Rugovës . Nëse duan ndryshime , e kanë rastin , le t’i
formojnë institucionet dhe le t’i grahin punës . Nëse punojnë mirë , vet
populli do të kërkojë që presidenti të zgjidhet nga radhët e këtyre dy partive
që , herë po duhen me një pasion të madh , kurse që nesër po e shajnë njëra –
tjetrën duke ua kujtuar shishet Molotov , sulmet me gaz lotsjellës , ve të
ziera dhe të paziera etj. Faktori ndërkombëtar , sidomos BE edhe tërë
hipokrizinë që e kanë zbatuar që nga përfundimi i luftës duke e shndërruar
Kosovën në geto dhe duke gënjyer për liberalizim të vizave , nuk do të lejojë
zgjedhje të reja sepse i tërë suksesi i tyre përmbledhet , jo në luftën kundër
korrupsionit dhe krimit të organizuar por në vazhdimin e dialogut me Serbinë
dhe arritjen e një marrëveshjeje në kushte poshtëruese për Kosovën. Pas
deklarimeve të Vuçiqit , Daçiqit , Vulinit dhe Marko Gjuriqit për masakrën në
Reçak dhe masakrat tjera , çdo politikan shqiptar që takohet me këta kriminelë
, në këto kushte dhe në këto rrethana , i bënë të ngjashëm me ta . Faktori
ndërkombëtar , i brengosur thellë për dënimin e një çetniku që ka abuzuar me
Buxhetin e Kosovës e që ka punuar për Serbinë , duke e mbrojtur në heshtje
dënimin e mbulon me një mbështjellës 
moralisht dhe faktikisht të paqëndrueshëm : “ përpjekje për kriminalizim
dhe penalizim të lirisë së fjalës dhe lirisë së shprehjes …”. Çfarë
poshtërsie dhe dhunim i varreve dhe viktimave !

Dhe krejt në fund ; kur Italia e Benito Musolinit pati vendosur t’i shpallë
luftë Greqisë , si casus belli e ka përdorur faktin se Greqia e paska vrarë një
qytetar të Shqipërisë , një bari me emrin Qamil Hoxha. Edhe unë pajtohem që kjo
ka qenë arsye e jashtëzakonshme dhe e parefuzueshme që Italia t’i shpallë luftë
Greqisë.

Edhe ne e kemi rastin shumë të volitshëm dhe të pashmangshëm t’i shpallim
luftë Serbisë ; jo për të zezat që na i ka bërë dhe po i bënë ende por për
faktin se Aleksandar Vulin na ka prekur në moral dhe dinjitet kombëtar ; e ka
quajtur ( Z ) Edita Tahirin , stara baba apo gjyshe e vjetër …”. Çka është
shumë , është shumë ! Nuk durohet më !

Burimi: http://www.ekonomiaonline.com/

More in Opinione

Te fundit

Facebook

Populare

To Top