fbpx
Connect with us

Ky liqe në Kosovë shtrihet mbi varreza dhe kisha

Lajme

Ky liqe në Kosovë shtrihet mbi varreza dhe kisha

Liqeni i Badovcit është një liqen i cili ndodhet 2 km larg vendbanimeve si janë Hajvalia dhe Graçanica dhe 5 km larg Prishtinës.

Ky liqen është rezervuar artificial i cili furnizohet nga Lumi i Graçanicës, ai thuhet se është i vendosur mbi një kishë dhe disa var.reza.

Është një prej akumulimeve kryesore në Kosovë për përdorimin e ujit të pijshëm dhe i cili furnizon Prishtinën dhe rrethinën e saj me ujë.

Diga u ndërtua në vitet 1963-1966 në menyrë që të furnizoj qytetin e Prishtinës me ujë dhe është 52 m e lartë edhe 246 m e gjerë.

Ndodhet në luginën e Badovcit, në afërsi të xeherores “Rainwater”.

Gjatë ndërtimit fshati Novo Selle u zhven.dos sipër liqenit, kurse fshati Badovc perfundi digës.

Ne liqen ndodhen të fundosura nje kishë e vjetër dhe var.rezat e fshatit Novo Selle.

Liqeni ndodhet rreth pesë kilometra larg në juglindje nga kryeqyteti i Kosovës, Prishtinë.

Shumë afër është Hajvalia që ndodhet pothuajse në breg të liqenit.

Në bregun jugor të rezervuarit përshkon rruga M25.2 e cila lidh Prishtinën me Gjilanin.

Toka rreth liqenit është një zonë kodrinore ku ka shumë pyje.

Në kapacitet të plotë, liqeni është 3.5 kilometra i gjatë dhe 500 metra i gjerë.

Thellësia maksimale është 30 m, dhe ka vëllim total prej 26 milion metër kubik ujë.

Zona ujëmbledhese e liqenit është 109 km2 (42 sq mi).

Në shkurt 2014, niveli i ujit ishte në gjen dje alarmante, si pasojë e dimrit te thatë.

Liqeni i Badovcit po ashtu është i rëndësishëm për ekonominë e fshatrave përreth.

Vizitohet shpesh nga peshkatarët dhe gjatë verës ka njerëz që ndalojnë këtu për pak pushime.

Continue Reading
You may also like...

More in Lajme

Te fundit

Facebook

Populare

To Top