fbpx
Connect with us

Ja pse nuk duhen bërë synet të porsalindurit…

Shëndetësi

Ja pse nuk duhen bërë synet të porsalindurit…

Rrethprerja, ose siç njihet gjerësisht synetllëku tek të porsalindurit rrit rrezikun e vdekjes së parakohshme tek ta.

Sipas një studimi të ri në Britani, bebet meshkuj të cilët i nënshtrohen kësaj procedure kanë më shumë gjasë që të vuajnë nga vdekja e parakohshme, e njohur në gjuhën mjekësore si Sindroma e Vdekjes së Papritur Foshnjore (SIDS). Kjo sipas ekspertëve britanike vjen për shkak të stresit të kësaj procedure, që mund të jetë gjakderdhja, dhimbja, apo qoftë edhe ndarja e foshnjës nga nëna e tij.

Ekspertët besojnë se ky përfundim mund të shpjegojë gjithashtu përse vdekja foshnjore është më e lartë tek bebet meshkuj, sesa tek femrat.

Në punën e tyre kërkimore, hulumtuesit britanikë shkruajnë: “Rrethprerja tek meshkujt, ndërhyrja kirurgjikale më e zakonshme dhe më e panevojshme në botë, është një faktor me rrezik të lartë për SIDS”

Ky sindrom vret rreth 300 bebe në vit në Mbretërinë e Bashkuar dhe 3 500 në SHBA. Vdekja e parakohshme e bebeve ndodh zakonisht 6 muajt e parë të jetës së tij dhe është më e zakonshme tek ata që lindin para kohe apo me peshë të vogël.

Shkaku i SIDS është i panjohur, megjithatë ai lidhet me disa faktorë, si tymi i duhanit, gjakderdhje të kërthizës, fjetja e foshnjës me prindërit apo pengesat në frymëmarrje.

Continue Reading
You may also like...

More in Shëndetësi

Te fundit

Facebook

Populare

To Top