fbpx
Connect with us

Halil Matoshi: “Mini-Shengeni” — projekt prorus, në thelb anti BE?

Opinione

Halil Matoshi: “Mini-Shengeni” — projekt prorus, në thelb anti BE?

Si e nënshtroi Jugosllavia Shqipërinë e Env

Si e nënshtroi Jugosllavia Shqipërinë e Enverit më 1946 dhe si po përpiqet ta arrijë këtë Serbia e Vučić-it?

Shkruan: Halil MATOSHI

Se ‘MiniSchengen-i’ âsht sot projekt i Serbisë
së Madhe, nuk dëshmon shumë mospjesëmarrja e Kosovës, sa bojkoti i BE-së!?

Shqipnia pa dyshim, si shtet sovran ka të
drejtë të zhvillojë marrëdhânie dypalëshe me kombet tjera, pra edhe me Serbinë,
por âsht jologjike me ia imponu kursin drejt nji ‘MiniSchengen-i’ Kosovës,
veçmas kur edhe BE-ja ashiqare e sheh me dyshim këtë projekt. Sepse Vučić-in e
Ramën i ka bashku antieuropeanizmi i dukshëm, si levë mbi të cilën duhet të
krijohet ‘MiniSchengeni’ dhe në këtë kurth âsht gjetë “i pafajshmi” Zaev?

Lexoni çfarë ka ndodhë më 1946?

“Në fund të vitit 1946, lidhja e ekonomive të
dy vendeve vazhdoi. Më 27 nëntor, në Beograd u nënshkruan marrëveshje për
harmonizimin e planeve ekonomike, për bashkimin doganor dhe për barazimin e
monedhave midis dy vendeve.

Qeveria Jugosllave u zotua se duke importuar
mallra në Shqipëri, do t’i ndihmonte qeverisë së saj të sigurojë bazën e
nevojshme të mallit për ruajtjen e vlerës së Lekut shqiptar në kulmin e Dinarit
jugosllav. Qarkullimi i kartëmonedhave në RPSH duhej të ishte në përpjesëtim me
sasinë e shëlbimit të parave në RFPJ bazuar në popullsinë dhe forcën ekonomike
të të dy vendeve.

(Kjo shkaktoi zhvlerësimin e shumëfisht të
Lekut, vërejtje: HM)

Të dy qeveritë u zotuan të heqin kufirin
doganor dhe doganën midis dy vendeve brenda një muaji, duke krijuar një
territor të vetëm doganor.

Për të siguruar zbatimin efektiv të
dispozitave, duhej të krijohej një komision i përzier shqiptar-jugosllav, në
territorin e RPSH. komisioni doganor.

Kjo kontratë do të zgjaste 30 vjet. Qeveria
jugosllave është zotuar të ndihmojë qeverinë shqiptare të eliminojë
prapambetjen e saj ekonomike dhe teknike dhe të përmirësojë standardin e
jetesës së masave. Normat e taksave mbi fitimin dhe taksat e shitjeve për
produktet në fuqi në Republikën Federale të Jugosllavisë gjithashtu duhej të
zbatoheshin në RPSH.

Të dy vendet ishin në gjendje të lidhnin
marrëdhënie tregtare me vendet e treta. Qeveria Jugosllave do t’i sigurojë
Shqipërisë lehtësira për shkëmbimin e nevojshëm të huaj dhe importet e
materialit dhe makinerive. Tregtia duhej të bëhej nga Ndërmarrja
Jugosllave-Shqiptare e Importit dhe Eksportit ose kompanitë e eksportit ose
importit të RFPJ.

Aplikimi duhej të fillonte në fillim të vitit
1947.

(…)

Megjithë ndihmën e pakufizuar Jugosllave për
Shqipërinë, liderët shqiptarë shihnin me dyshim drejt Jugosllavisë.

Mund të ndikonin  rezervat e pakta natyrore, përkundrejt atyre
të mëdha, konfliktet përgjatë historisë, aspiratat e shqiptarëve për bashkim
kombëtar dhe shndërrimi i Shqipërisë në një faktor domethënës në strategjinë e
Ballkanit.

Përfaqësuesit jugosllavë në Shqipëri vunë në
dukje se disa udhëheqës shqiptarë po ktheheshin gjithnjë e më shumë nga BRSS,
dhe se ekspertët sovjetikë po vinin gjithnjë e më shumë në Shqipëri, dhe se
shtypi shqiptar po e popullarizonte BRSS më shumë sesa Jugosllavia.

Xixat e vogla Jugosllave-Sovjetike tashmë po
shpërthenin në tokën shqiptare, të cilat ishin sinjalet e para -kobëzeza.

Udhëheqja Sovjetike e konsideroi në radhë të
parë të drejtë që Shqipëria të ishte nën kujdesin e Jugosllavisë për sa kohë që
Jugosllavia ndjek me besnikëri shtetin Sovjetik.

Kur Jugosllavia filloi të tregojë shenja
pavarësie në politikën e saj ndaj Shqipërisë, Bashkimi Sovjetik reagoi.

Enver Hoxha vizitoi Moskën në korrik 1947.

Udhëheqësi shqiptar u kthye nga kryeqyteti
Sovjetik me përshtypjen më të mirë të miqësisë midis popujve të BRSS. (…) Ai
mori lavdërime të konsiderueshme për bashkëpunimin me Jugosllavinë, edhe pse
linja e Bashkimit Sovjetik u përmend qartë. (…)”

https://istorija20veka.rs/wp-content/uploads/2017/11/2012_1_08_Slavkovic.pdf

P.S.

Kjo âsht saga moderne e Ramës e krahasueshme
në kontekst tjetër historik me  “Dumë
Babën” të Haxhi Qamilit.

Nëse vërtet Kryeministri Rama për ambiciet e
tij që i shquen protagonizmi dhe teatralizmi, përpiqet ta shtyjë Kosovën drejt
kësaj hilje historike, atëherë Prishtinës zyrtare nuk i mbetën shumë hapa
manovruese për me qëndru në kursin e integrimeve euroatlantike, pos t’u vë
regjim vizash shtetasve të  vendeve të
ashtuquejtuna të ‘MiniSchengenit’ – si arma e fundit e mbrojtjës nga shpërbâmja
e shtetit sovran kosovar!?

MEDIAL.mk

More in Opinione

Te fundit

Facebook

Populare

To Top