BE- SHBA, miliona euro ndihmë për luftën kundër korrupsionit Maqedonisë së Veriut

BE- SHBA, miliona euro ndihmë për luftën kundër korrupsionit Maqedonisë së Veriut

Për një dekadë, vetëm Bashkimi Evropian ka investuar më shumë se 140 milion euro, ndërsa Shtetet e Bashkuara të Amerikës mbi 60 milion dollarë për luftën kundër korrupsionit dhe sundimin e ligjit në Maqedoninë e Veriut. Por sipas të gjitha matjeve, Maqedonia e Veriut ka dështuar në këto fusha. Në një prononcim për Alsat nga delegacionin e Bashkimit Evropian në Shkup, thonë se vendi në fakt nuk ka nevojë për vetting të gjyqtarëve dhe prokurorëve, por për shfrytëzimin e mekanizmave dhe institucioneve ekzistuese, pasi që sipas tyre, Maqedoninë e Veriut e pret një rrugë e gjatë në këtë drejtim.

“Tani që procesi i negociatave të anëtarësimit po merr vrull, duke përfshirë edhe përmes procesit të skriningut, shqyrtimi ynë është shumë më intensiv. Gjatë procesit të anëtarësimit, progresi në fushën e sundimit të ligjit, duke përfshirë luftën kundër korrupsionit dhe funksionimin e gjyqësorit, do të vlerësohet në çdo hap të rrugës, në lidhje me përafrimin me legjislacionin e BE-së dhe standardet më të mira, por edhe ajo që është më me rëndësi, zbatimin adekuat të kornizës legjislative dhe funksionimin e duhur të institucioneve”, njoftojnë nga Delegacioni i BE-së në Shkup.

Duke iu përgjigjur pyetjeve të Alsat BE-ja i bëri thirrje institucioneve përkatëse që të forcojnë hetimin proaktiv, ndjekjen penale dhe dënimin e rasteve të korrupsionit të nivelit të lartë dhe konfiskimin e aseteve kriminale. Edhe përkundër shqetësimeve për mënyrën e zgjedhjes, presin që shefi i Prokurorisë për Krim të Organizuar dhe Korrupsion, Islam Abazi, të veprojë me profesionalizëm dhe në mënyrë të pavarur.

“Procesi i fundit i zgjedhjes së kreut të kësaj zyre ka ngritur shqetësim të konsiderueshëm publik. Presim që Shefi i ri i PNKOK-së të sigurojë që Zyra e tij të veprojë me vendosmëri, profesionalizëm, në mënyrë të pavarur dhe me integritet në avancimin e rasteve brenda kompetencave të saj, përfshirë ato të iniciuara fillimisht nga Prokuroria e atëhershme Speciale”, thonë nga Delegacioni i BE-së në Shkup.

Në lidhje me arritjen e ekipit amerikan për të hetuar korrupsionin në vend, nga delegacioni i BE-së u shprehën se janë në kontakte të vazhdueshme me SHBA-të. Theksojnë se vazhdimisht kanë vënë në dukje rastet e dështimit sistemik në luftën kundër korrupsionit. BE-ja lavdëron punën e Komisionit për Antikorrupsion dhe Entit Shtetëror për Revizion, por shton se nevojitet shumë më tepër dhe se vendi vet duhet t’i përvesh mëngët.

Fusha më e kritikuar nga ndërkombëtarët është drejtësia dhe sundimi i ligjit. Me Drejtësinë në dekadën e fundit në Maqedoninë e Veriut kanë udhëhequr kryesisht ministra nga radhët e Bashkimit Demokratik për Integrim. Përkatësisht, nga 8 ministra për një dekadë, 4 ishin të BDI-së, edhe atë Blerim Bexheti, Adnan Jashari, Valdet Xhaferi dhe Bilen Saliji. Për shkak të dështimit të sjelljes së drejtësisë në vend, ekipi amerikan zbarkoi në Shkup. Hetohet korrupsioni i funksionarëve, ndërsa më pas pritet të zgjerohet lista e zezë amerikane. /Alsat.mk

Related Posts

Pa pikë grimi, nuk do besoni si duket fytyra e moderatores Adelina Hasani

Moderatoret janë ato që i shohim më shumë të kuruara deri në detaje kur i shohim në ekran derisa komentohen gjithmonë për dukjen. Por, shumë prej tyre…

Kim Mehmeti: Rama, jargavitës ndaj të huajve dhe i dhunshëm ndaj shqiptarëve

Kim Mehmeti Në Tiranë u mbajt Samitit i BE’së për Ballkanin Perëndimor. Dhe ata që kanë sy mund të shihnin se liderët evropian nuk vijnë në Ballkan…

Kovaçevski: Tërhiqni autobusët pastaj bisedojmë

Kryeministri Kovaçevski nuk do t’i pranojë në takim transportuesit privatë nëse nuk i tërheqin autobusët nga rruga. Kështu ka deklaruar ai në pyetjen e gazetarëve, për të…

Ministrja Trençevska paralajmëron rritje të pagës minimale në Maqedoni

Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Jovana Trençevska, tha se nuk do të rritet pragu për marrjen e shtesës për fëmijë – për shtesën arsimore, por paga…

Edhe djali i Vuçiq-it kërcënon Kosovën

Presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiq disa herë gjatë ditëve të fundit referuar ngjarjeve në Veri ka thënë se “nuk do të ketë dorëzim”. Rrugës së babait po…

SpaceX Launches Starlink Satellites on ‘American Broomstick’ and Lands Rocket at Sea

To understand the new politics stance and other pro nationals of recent times, we should look to Silicon Valley and the quantified movement of the latest generation….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *