fbpx
Connect with us

A mund të kemi grip dhe të ftohemi në të njëjtën kohë?

Shëndetësi

A mund të kemi grip dhe të ftohemi në të njëjtën kohë?

Është sezoni i ftohjes dhe gripit që do të

Është sezoni i ftohjes dhe gripit që do të thotë se këta dy viruse po qarkullojnë në hapësirat që ne lëvizim.

Një infeksion i ftohtë dhe grip në të njëjtën kohë tingëllon si një skenar makthi, por nuk ndodh shpesh pasi njëri zakonisht përjashton tjetrin, ka treguar hulumtimi i ri, transmeton KosovaPress.

Shkencëtarët kanë zbuluar se infeksioni i gripit zvogëlon mundësinë e zhvillimit të një infeksioni shoqërues të virusit të ftohtë në një pacient, sipas Live Science.

“Sezoni i gripit është më pak i shoqërueshëm me mundësinë e një ftohjeje të shkaktuar nga rinovirusi, shkaku kryesor i saj,” tha autori kryesor i studimit, Pablo Murcia nga Qendra për Kërkime të Viruseve në Universitetin e Glasgow.

Shkencëtarët zakonisht studiojnë veçmas viruset e ftohjes dhe gripit, “por në këtë rast, ne studiuam të dy viruset së bashku, sikur të ishte një lloj ekosistemi”, shpjegoi Murcia.

“Kur ne e kuptojmë se si funksionojnë viruset dhe si një infeksion i virusit mund të përfitojë një tjetër ose mundësisht ta parandalojë atë, ne gjithashtu mund të jemi në gjendje të zhvillojmë mënyra më të mira për të synuar viruset”, tha ai.

Ai dhe kolegët analizuan të dhënat e mbledhura nga më shumë se 36,000 njerëz në Skoci.

Mostrat u testuan për 11 lloje të viruseve të frymëmarrjes, të tilla si rinoviruse, viruset e gripit tip A dhe B, virusin sinkytial të frymëmarrjes dhe adenoviruset.

Në popullatën e testuar, rezultoi se 35 për qind e njerëzve ishin pozitivë për të paktën një virus, dhe vetëm 8 për qind ishin pozitive për “bashkë-infeksion” të të paktën dy viruseve.

“Analiza kompjuterike e të dhënave tregon për më pak raste të infeksionit të rinovirusit, i cili zakonisht ndodh gjatë dimrit, në afërsisht në të njëjtën kohë kur janë raportuar më shumë raste të gripit sezonal”, tha bashkautori i studimit, Sema Nickbakhsh, bashkëpunëtor i kërkimit shkencor në Qendrën Kërkimore të Virusit.

Kur studiuesit ekzaminuan raste të izoluara të infeksionit në mesin e pacientëve, ata zbuluan se personat e infektuar me grip tip A kishin 70 për qind më pak të predispozuar për të rinovuar virusin sesa pacientët e infektuar me lloje të tjera të virusit.

Shkencëtarët nuk e dinë ende arsyen e saktë të efektit frenues midis viruseve të gripit dhe rinoviruseve, por ata supozojnë se viruset konkurrojnë me njëri-tjetrin në përpjekje për të përsëritur veten e tyre.

“Ne besojmë se, ashtu si luanët dhe hienat që luftojnë për ushqim në Parkun Kombëtar Masai Mari të Kenia, viruset e frymëmarrjes luftojnë për “burimet” e tyre në rrugët e frymëmarrjes,” shpjegoi Dr. Nickbakhsh.

Shkencëtarët po kryejnë eksperimente shtesë për të përcaktuar bashkëveprimin midis rinoviruseve dhe viruseve të influencës. Ata shpresojnë që nëse kuptojnë mekanizmat biologjikë që mbështesin ndërveprimin e viruseve, ata do të zhvillojnë mënyra më të mira për kontrollimin e përhapjes së tyre.

More in Shëndetësi

Te fundit

Facebook

Populare

To Top